Meksika Mutfağı
Bu yıl tadına bakma fırsatı bulduğum bir başka mutfak ise Meksika mutfağıydı. Suşilerde yaptığım gibi aynı şekilde Meksika mutfağında da hiç tatmamış insanlara bir rehber olabilecek bir yazı yazmanın uygun olacağını düşündüm. Eti daha merkeze almasıyla tat olarak mutfağımıza daha yakın olan Meksika mutfağı acı olmasıyla bilinse de acı yemekler yemeyi sevmeyen insanlar için bile birçok seçenek olduğunu söyleyebilirim.
Fajita
Et, soğan ve renkli
biberlerin sotelenerek tereyağı ile aromalandığı bu yemek özellikle tortillaya
sarılıp yendiğinde insanın ağzında muazzam bir tat bırakır.
Tortilla
Lavaşa benzeyen, mısır
unu ya da beyaz undan yapılan, mayasız, ince ve yassı bir çeşit ekmek.
Genellikle içine et ya da sebze konulup dürüm şeklinde sarılarak yeniliyor.
Quesadilla
Tortilla içinde sebze, et
(bonfile, tavuk veya deniz ürünü), kaşar peyniri ve özel soslarla servis
ediliyor. Bu soslar genelde süzme yoğurt ve kremanın çırpılması ile hazırlanan
ekşi krema sosu, chili thai ve guacamole sos oluyor.
Taco
Meksika’nın en popüler
fast-food yiyeceklerinden olan taco, çıtır tortilla içine et, tavuk, sebze, çeşitli
soslar ve peynir konularak tüketiliyor. Hazır satılan kıtır taco ekmekleri
arasına koyarak da bu yemeği yapmak mümkün.
Burrito
Şekil olarak ülkemizdeki
dürüme çok benzese de içeriğiyle çok farklı olan bir yemek. İçine pilav,
Meksika fasulyesi, marul ve peynir gibi ürünler bulunduran burrito, etli,
tavuklu ya da sebzeli yapılabiliyor.
Nachos
Tortila cipslerinin
üzerine kıyma, peynir ve çeşitli soslar dökülerek hazırlanıyor. Daha küçük
olması sebebiyle tam bir öğünden çok atıştırmalık olarak servis ediliyor.
Enchilada
Tortilla içine et (dana eti, tavuk eti, deniz ürünleri), peynir, Meksika fasulyesi, patates, çeşitli sebzeler konulup rulo şeklinde sarılıyor. Üzerine acı biber sosu gezdiriliyor. Fırınlanan tortillalar üzerine özel bir sos yayılıp rendelenmiş çedar peyniri serpiştiriliyor.
Yorumlar
Yorum Gönder