Suşi Rehberim
Yeme fırsatı bulduğum suşileri anlatmadan önce buraya suşi çeşitleri hakkında bir şeyler yazmanın uygun olacağını düşündüm. Ben yemeden önce çok farklı türleri ve içerikleri olduğu için biraz gözümde büyüttüğümü bildiğimden bu yazının ilk kez tadacaklar için yararlı olacağını düşünüyorum.
Suşi, küçük toplar ya da
dilimli rulolar halinde servis edilen, içinde sirke ile tatlandırılmış pirinç
ve çiğ balık, sebze ya da yumurta bulunan geleneksel bir Japon
yemeği. Çiğ balık dendiğinde çoğu insan yüzünü ekşitse ve garipsese de hiç
öyle bir durum olmadığını söyleyebilirim. Çiğ balıkla yapılan suşi, birçok
çeşit arasından yalnızca bir tanesi. Pişmiş balıkla, sebzelerle ve yumurtayla
yapılan onlarca farklı suşi çeşitleri de bulunuyor.
- İlk kez suşi deneyecek kişiler çiğ balığa ön yargılarından dolayı biraz gergin hissedebilirler. Bu nedenle daha yumuşak bir geçiş yaparak aşağıdakileri önce deneyebilirsiniz.
- Pişmiş balıkla başlayın. Yılan balığı, karides ve midye ile yapılan suşiler genelde pişirilmiş olarak servis edilir.
- Balıksız
suşileri deneyin. İlk sefer için salatalık, avokado ve diğer farklı sebzelerle
hazırlanan suşileri deneyebilirsiniz.
- Tadını
bildiğiniz balıkları deneyin. Daha önce denemiş olduğunuz balıklarla hazırlanan
suşileri deneyerek ağız tadınıza uygun bir suşi deneyimi yaşayabilirsiniz.
- Seçiminizi
yumuşak balıklardan yana kullanın. Tuna, levrek ve deniztarağı yumuşak ve
tatlıdır.
- Küçük
roll’larla başlayın. Nigiri olarak adlandırılan suşiler balığın üstüne
pirinç koyularak hazırlanır ve yemesi rulolara göre daha kolaydır. Nigiri
denedikten sonra küçük rulolarla deneyiminizi zenginleştirebilirsiniz.
- Roll’ları tek
seferde ağzınıza atın. Suşi rulolarını ısırarak yemek balık tadını ağzınızda
daha fazla hissetmenize neden olur.
Bu tavsiyelerden sonra
biraz da suşi çeşitlerinden bahsetmek gerek. Japon mutfağının bir parçası
olduğu için menüde görünen terimler ilk kez deneyimleyecek biri için çok
yabancı olabiliyor. İlk kez sipariş vermeye çalıştığımda terimlerin fazlalığı
ve farklılığı gözümü oldukça korkutmuştu. Bu kafa karışıklığını önlemek için
görebileceğiniz farklı suşi türlerinden bahsetmenin de önemi olduğunu
düşünüyorum.
Maki
Suşi denildiğinde
akıllarda canlanan görüntü genellikle maki görüntüsüdür. Rulo halinde sarılması
için bambu hasırının üzerine deniz yosunu serilir. Üzerine pirinç, salatalık,
avokado gibi malzemelerle birlikte balık yerleştirilir. Bu temel suşi çeşidi,
kendi içerisinde de farklılaşan bir türdür. En fazla tüketilenleri ise: futomaki,
hosomaki, temaki, negitoromaki ve ehomaki şeklinde sayılabilir. Bu suşiler
arasındaki fark ise genelde malzeme sayıları ya da sarılış biçimleridir.
Uramaki
Temel çeşit olarak sayabileceğimiz makinin, bir nevi tersten sarılmış hali diyebiliriz. Deniz yosunu suşiyi çevreleyen son katman değil, en içteki katmandır. Suşiyi kaplayan malzeme ise pirinç, balık yumurtası veya susam olabilir. Deniz yosunu tadını sevmeyenler için denenmesi gereken alternatiflerdendir.
Nigiri
Nigiriyi diğer suşi
çeşitlerinden ayıran en temel özelliği alışık olduğumuz şekilden farklı olarak
yosun ya da benzeri bir malzemeyle sarılmıyor oluşudur. Nigiri suşide, pirince
el ile şekil verilir ve üzeri çiğ balık dilimiyle kapatılır. Bu balık genelde
somon, dil balığı ya da karides olur. Çiğ balık tadını yumuşatmak için bazı
restoranlar, ince balık dilimi ve pirinç arasına wasabi sosu ekleyebilmektedir.
Chirashi
Nigiri türüne benzer olan
bir başka suşi çeşidi: chirashi. “Dağınık suşi” anlamına gelen bu tür, bir suşi
tabağıdır aslında. Tabağın en altında pirinç, üzerinde ise çiğ balık dilimleri
ve diğer deniz ürünleri bulunmaktadır. Tercih edilmesinin en büyük
sebeplerinden biri kolay ve hızlıca hazırlanmasıdır.
Sashimi
Nigiri ve chirashi
çeşitlerinde bahsettiğimiz “ince çiğ balık dilimi” aslında sashimidir. Kendisi
tam anlamıyla suşi olarak adlandırılamaz çünkü içerisinde pirinç veya başka
herhangi bir malzeme yoktur. Fakat suşi yanında sıkça tercih edilen
yiyeceklerden biridir. Genelde wasabi sos eşliğinde yenir.
Not: Roll’lar kendi içinde
çeşit çeşit olduğu için burada farklı roll’ları anlatmanın daha anlaşılır
olacağını düşündüm.
California Roll
Ülkemizde en çok
tüketilen suşi çeşitlerinden biri olan California roll, modern suşi türlerinden
biridir. Yengeç, avokado, salatalık ve balık yumurtası ile hazırlanır. Son
derece ferahlatıcı ve hafif bir tadı olması sebebiyle, Asya lezzetlerine alışık
olmayan damak tatlarının gönlünü çalabilmektedir.
Spider Roll
Modern suşi türlerinden bir diğeri de
spider roll’dur. Kızartılmış yengeç, salatalık, balık yumurtası, marul ve
avokado ile hazırlanır. Daha yoğun lezzetteki tadını baharatlı mayonezden alır.
British Columbia Roll
Çiğ balık yiyemeyenler için biçilmiş kaftan
olan British Columbia roll’da somon balığı kızartılmış ya da ızgara edilmiş
olarak kullanılır. Diğer ana malzemeleri ise salatalık ve tatlı soslarıdır.
İsteğe göre malzemeler arasına balık yumurtası da ilave edilebilir.
Dynamite Roll
Malzeme açısından bol, Batı’ya uygun
tasarlanmış suşi çeşitlerinden biridir. Avokado ve salatalığa ek olarak;
hamachi (bir çeşit balık), havuç, fasulye filizi, balık yumurtası, acı biber ve
baharatlı mayonez kullanılır. Hamachi yerine karides de tercih
edilebilmektedir.
Philadelphia Roll
Tıpkı British Columbia roll türündeki gibi
kızartılmış somon, bu suşinin ana malzemesidir. Krem peynir ve salatalıkla
hazırlanması diğer suşi çeşitlerine göre daha az malzemeli ve hafif bir tada
sahip olmasını sağlar.
Yorumlar
Yorum Gönder