Suşi Rehberim

Yeme fırsatı bulduğum suşileri anlatmadan önce buraya suşi çeşitleri hakkında bir şeyler yazmanın uygun olacağını düşündüm. Ben yemeden önce çok farklı türleri ve içerikleri olduğu için biraz gözümde büyüttüğümü bildiğimden bu yazının ilk kez tadacaklar için yararlı olacağını düşünüyorum.

Suşi, küçük toplar ya da dilimli rulolar halinde servis edilen, içinde sirke ile tatlandırılmış pirinç ve çiğ balık, sebze ya da yumurta bulunan geleneksel bir Japon yemeği. Çiğ balık dendiğinde çoğu insan yüzünü ekşitse ve garipsese de hiç öyle bir durum olmadığını söyleyebilirim. Çiğ balıkla yapılan suşi, birçok çeşit arasından yalnızca bir tanesi. Pişmiş balıkla, sebzelerle ve yumurtayla yapılan onlarca farklı suşi çeşitleri de bulunuyor.

  • İlk kez suşi deneyecek kişiler çiğ balığa ön yargılarından dolayı biraz gergin hissedebilirler. Bu nedenle daha yumuşak bir geçiş yaparak aşağıdakileri önce deneyebilirsiniz.
  •  Pişmiş balıkla başlayın. Yılan balığı, karides ve midye ile yapılan suşiler genelde pişirilmiş olarak servis edilir.
  •  Balıksız suşileri deneyin. İlk sefer için salatalık, avokado ve diğer farklı sebzelerle hazırlanan suşileri deneyebilirsiniz.
  •  Tadını bildiğiniz balıkları deneyin. Daha önce denemiş olduğunuz balıklarla hazırlanan suşileri deneyerek ağız tadınıza uygun bir suşi deneyimi yaşayabilirsiniz.
  •  Seçiminizi yumuşak balıklardan yana kullanın. Tuna, levrek ve deniztarağı yumuşak ve tatlıdır.
  •   Küçük roll’larla başlayın. Nigiri olarak adlandırılan suşiler balığın üstüne pirinç koyularak hazırlanır ve yemesi rulolara göre daha kolaydır. Nigiri denedikten sonra küçük rulolarla deneyiminizi zenginleştirebilirsiniz.
  •  Roll’ları tek seferde ağzınıza atın. Suşi rulolarını ısırarak yemek balık tadını ağzınızda daha fazla hissetmenize neden olur.

Bu tavsiyelerden sonra biraz da suşi çeşitlerinden bahsetmek gerek. Japon mutfağının bir parçası olduğu için menüde görünen terimler ilk kez deneyimleyecek biri için çok yabancı olabiliyor. İlk kez sipariş vermeye çalıştığımda terimlerin fazlalığı ve farklılığı gözümü oldukça korkutmuştu. Bu kafa karışıklığını önlemek için görebileceğiniz farklı suşi türlerinden bahsetmenin de önemi olduğunu düşünüyorum.

Maki

Suşi denildiğinde akıllarda canlanan görüntü genellikle maki görüntüsüdür. Rulo halinde sarılması için bambu hasırının üzerine deniz yosunu serilir. Üzerine pirinç, salatalık, avokado gibi malzemelerle birlikte balık yerleştirilir. Bu temel suşi çeşidi, kendi içerisinde de farklılaşan bir türdür. En fazla tüketilenleri ise: futomaki, hosomaki, temaki, negitoromaki ve ehomaki şeklinde sayılabilir. Bu suşiler arasındaki fark ise genelde malzeme sayıları ya da sarılış biçimleridir.



Uramaki

Temel çeşit olarak sayabileceğimiz makinin, bir nevi tersten sarılmış hali diyebiliriz. Deniz yosunu suşiyi çevreleyen son katman değil, en içteki katmandır. Suşiyi kaplayan malzeme ise pirinç, balık yumurtası veya susam olabilir. Deniz yosunu tadını sevmeyenler için denenmesi gereken alternatiflerdendir.


Nigiri

Nigiriyi diğer suşi çeşitlerinden ayıran en temel özelliği alışık olduğumuz şekilden farklı olarak yosun ya da benzeri bir malzemeyle sarılmıyor oluşudur. Nigiri suşide, pirince el ile şekil verilir ve üzeri çiğ balık dilimiyle kapatılır. Bu balık genelde somon, dil balığı ya da karides olur. Çiğ balık tadını yumuşatmak için bazı restoranlar, ince balık dilimi ve pirinç arasına wasabi sosu ekleyebilmektedir.


Chirashi

Nigiri türüne benzer olan bir başka suşi çeşidi: chirashi. “Dağınık suşi” anlamına gelen bu tür, bir suşi tabağıdır aslında. Tabağın en altında pirinç, üzerinde ise çiğ balık dilimleri ve diğer deniz ürünleri bulunmaktadır. Tercih edilmesinin en büyük sebeplerinden biri kolay ve hızlıca hazırlanmasıdır.


Sashimi

Nigiri ve chirashi çeşitlerinde bahsettiğimiz “ince çiğ balık dilimi” aslında sashimidir. Kendisi tam anlamıyla suşi olarak adlandırılamaz çünkü içerisinde pirinç veya başka herhangi bir malzeme yoktur. Fakat suşi yanında sıkça tercih edilen yiyeceklerden biridir. Genelde wasabi sos eşliğinde yenir.



Not: Roll’lar kendi içinde çeşit çeşit olduğu için burada farklı roll’ları anlatmanın daha anlaşılır olacağını düşündüm.

 

California Roll

Ülkemizde en çok tüketilen suşi çeşitlerinden biri olan California roll, modern suşi türlerinden biridir. Yengeç, avokado, salatalık ve balık yumurtası ile hazırlanır. Son derece ferahlatıcı ve hafif bir tadı olması sebebiyle, Asya lezzetlerine alışık olmayan damak tatlarının gönlünü çalabilmektedir.


Spider Roll

Modern suşi türlerinden bir diğeri de spider roll’dur. Kızartılmış yengeç, salatalık, balık yumurtası, marul ve avokado ile hazırlanır. Daha yoğun lezzetteki tadını baharatlı mayonezden alır.


British Columbia Roll

Çiğ balık yiyemeyenler için biçilmiş kaftan olan British Columbia roll’da somon balığı kızartılmış ya da ızgara edilmiş olarak kullanılır. Diğer ana malzemeleri ise salatalık ve tatlı soslarıdır. İsteğe göre malzemeler arasına balık yumurtası da ilave edilebilir.


Dynamite Roll

Malzeme açısından bol, Batı’ya uygun tasarlanmış suşi çeşitlerinden biridir. Avokado ve salatalığa ek olarak; hamachi (bir çeşit balık), havuç, fasulye filizi, balık yumurtası, acı biber ve baharatlı mayonez kullanılır. Hamachi yerine karides de tercih edilebilmektedir.


Philadelphia Roll

Tıpkı British Columbia roll türündeki gibi kızartılmış somon, bu suşinin ana malzemesidir. Krem peynir ve salatalıkla hazırlanması diğer suşi çeşitlerine göre daha az malzemeli ve hafif bir tada sahip olmasını sağlar.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Merhaba!

Quick China

Sushitto